top of page
SEIZOEN 21/22
vrijdag 13 mei 20.30 uur

Op vrijdag 13 mei ben je welkom om je te laten voorlezen door een reeks begeesterde schrijvers. Podiumdichter Coen Cornelis neemt het voortouw. Hij stond al op menig podium, zoals oa. het NK Poetryslam, het Mooie Woorden Festival en bij Mensen Zeggen Dingen. Rondom hem scharen zich nog vijf andere schrijvers, die net als Coen graag deelnemen aan de Schrijfzondagen die Pauline iedere maand organiseert op de zolder boven ons wilde zaaltje. We zullen gedichten gaan beluisteren van Ninke Overbeek, Stasio Komar, Marie Groothof, Maartje van den Bosch en Olinda Larralde Ortiz en misschien ook nog van Pauline. Zij komen lichte teksten met ons delen die ruimte maken en ons laten herademen tegenover “de ondraaglijke zwaarte van het bestaan” van deze dagen. Want het is nodig, het mag weer, we willen!!We geven de zaal een feestelijke ambiance, we zorgen voor muziek, drank, lekkers en plek om te dansen. En dan gaan we door tot het licht wordt..!                                                      Aanvang: 20.30 uur. Voor 10 Euro ben je er al bij.

gezien de beperkte ruimte graag voortijdig reserveren

affiche poezie feest.jpg
woensdag 4 mei 21.00 uur ( inloop vanaf 20.45) grote zaal Dorpshuis de Vaart
affiche daar was niets menselijks aan def.jpg
mieke steensma tijdens WOll.jpg
pentekening_vrouwen_van_ravensbrüc_kweb.
mieke steensma.jpg

 

het verhaal van oud-dorpsgenote Mieke van den Burger-Steensma (1924-2014)

verteld door haar dochter Jetske en de documentaire 'VROUWEN van RAVENSBRÜCK' 

In 1943 wordt oud-dorpsgenote Mieke Steensma, een jonge apothekersassistente die een ondergedoken Joodse familie in Amsterdam hielp overleven, gearresteerd op haar werk. Via kamp Vught wordt ze in '44 overgeplaatst naar het vrouwen-kamp Ravensbrück, waar ze ontdekt dat dit concentratiekamp inderdaad zo gruwelijk is als de verhalen intussen al deden vermoeden. Net als haar kampgenotes spreekt ze na haar terugkeer aanvankelijk niet over wat haar is aangedaan, hoewel de herinneringen niet meer uit te wissen zijn. Een jaar later trouwt ze met huisarts Gert van den Burger. Ze beginnen samen een dokterspraktijk in de Dorpstraat van Linschoten en krijgen drie kinderen.

 

Eerst in begin jaren '80, als medegevangenen beginnen te vertellen en daarna vanaf 2000, als er verschillende projecten op scholen en instellingen starten, begint ook Mieke haar ervaringen onder woorden te brengen en reist zelfs terug naar de plaats van het kamp. Ze neemt in haar kielzog jonge Pabo-studenten mee die de geschiedenis immers levend moeten  houden en doorgeven. In 2011 is Mieke één van de drie vrouwen die getuigt in de documentaire VROUWEN VAN RAVENSBRÜCK (30 min). Het is deze film die we op 4 mei 20.30 uur, na de officiële dodenherdenking op de brug en aan de Hoge Werf, samen gaan bekijken in De Wilde Weg.

 

We zijn heel blij dat Miekes dochter Jetske daar bij zal zijn. Zij kan ons nog meer dan de documentaire vertellen over haar moeder, over haar ervaringen in het verzet en de route die ze na Vught en Ravensbrück heeft afgelegd. Wat betekent zo'n bijzondere geschiedenis van een moeder voor haar gezin?

Oud-Linschotenaren zullen zich de geliefde huisarts van den Burger vast en zeker herinneren, maar nog niet eerder hebben we in het dorp de geschiedenis van zijn vrouw en daarmee van zijn gezin op deze wijze leren kennen en herdacht.

Georganiseerd door de Wilde Weg in samenwerking met  de vereniging Oud-Linschoten (VOL)

toegang vrij

bottom of page