PROGRAMMA SEIZOEN 20/21
Onderstaand programma werd volledig afgelast vanwege corona/later covid-maatregelen
vrijdag 10 april 20.30 uur
HOSSEINI
theatermonoloog door Renée Coralie van Beek
Hosseini is een voorstelling met een grote noodzaak. Het persoonlijke verhaal van actrice Renée van Beek is niet zomaar een liefdesverhaal. Het vertelt de roerige geschiedenis van haarzelf en de Afghaanse vluchteling Ayoub, op wie ze onmogelijk níet verliefd kon worden. Ze rolt een relatie in die haar verbijstert en wanhopig maakt, als ze met hem in het doolhof van alle onafwendbare procedures voor asielzoekers terechtkomt. De toekomst lijkt hopeloos als zij tot haar schrik onbedoeld zwanger blijkt en Ayoub in de illegaliteit terechtkomt. Maar hun liefde houdt stand. Houdt méér dan stand! Hoewel hun zoontje nog piepjong is, bereidt ze zich ten overstaan van haar publiek voor op zijn toekomstige vraag naar het begin van zijn leven: een Afghaanse vader, een Nederlandse moeder en een Europese vluchtelingencrisis.
Hosseini geeft een messcherpe inkijk in ons keurig, aangeharkt land met een keiharde regelgeving en een volhardende bureaucratie, waar de meesten van ons – net als wij vòòr het zien van deze voorstelling – geen reëel beeld van hebben. Het is een voorstelling over onrecht, overleven en hoop en ook over de eerste keer fietsen, vrijen onder je moeders bureau en de betekenis van vogels...
Het verhaal van Hosseini wordt verteld op een heldere, eerlijke en directe manier. Renée van Beek balanceert ontspannen en professioneel op het scherp van de snede tussen autobiografie en een relaas over de asielzoekersproblematiek. Nergens verstopt ze haar belangen of betrokkenheid, integendeel, maar ze bewaart ook voldoende afstand om de feiten voor zich te laten spreken en om ons te raken zonder enig melodrama. Er valt zelfs ook te lachen, het verhaal is er absurd genoeg voor.
Hosseini is zeldzaam geëngageerd en indringend theater, waar De Wilde Weg met alle liefde haar deur voor opent. Voor 15 euro ben je erbij.
spel en concept: Renée Coralie van Beek / regie: Audrey Bolder / tekst: Renée Coralie van Beek en Annelies van Wijk / muziek: Mathijs de Valk / licht: Grischa Runge / met dank aan: Jorn Laponder, Freya Rijnders en Eva Arend /een productie van: Stichting Nieuwe Makers Utrecht
vrijdag 1 mei 20.30 uur:
NAAR DE MAAN OF NAAR DE HAAIEN
een stand-up theaterperformance van MICHIEL LIEUWMA
De herdenking van 75 jaar BEVRIJDING van een oorlog die we niet willen vergeten, stelt ons de vraag: wat hebben we met de veroverde vrijheid van toen gedaan? Met de wereld, met onszelf, met elkaar? Waar zijn we na 75 jaar in vrijheid gekomen?
Theatermaker en schrijver Michiel Lieuwma (oa.VPRO, de Correspondent, Zuidelijk Toneel, Nieuw Utrechts Toneel) houdt ons in zijn denderende performance een grimmige lachspiegel voor. In een bespottelijke lezing van over elkaar heen buitelende werkelijkheden, wijsheden of waarheden zo je wilt, ondersteund en verlevendigd met talloze illustraties op zijn scherm, grijpt de vriendelijke, bescheiden en energieke Michiel ons bij de lurven: wat doen wij als het gaat om de kernvragen van vandaag: populisme, vluchtelingen, klimaat? Om het over onze toekomst te hebben, geeft hij ons een beeld van het heden en dat heden kan dan weer niet om ons verleden heen. Zo laat hij ons spartelen onder de beruchte omgevallen boekenkast aan overtuigingen en stelt ons de vraag naar ons eigen geloof: gaan we met z’n allen naar de maan of gaan we naar de haaien?
De performance is intelligent, geestig en ook heel nodig. Moeten we ons immers niet samen blijven bezighouden met de grote vragen van vandaag? Samen blijven stilstaan én samen blijven lachen? Neem vooral je eigen innerlijk kompas mee. Of laat je overdonderen en meeslepen en ontdek waar Michiel jou laat aanspoelen.
'Naar de maan of naar de haaien' was afgelopen zomer een hit op het Oerol-festival. De kritieken waren unaniem lovend en noemden de voorstelling ‘briljant’ en ‘een aanrader’. Na Oerol is de voorstelling amper nog te zien geweest, dus De Wilde Weg is heel blij om Michiel een podium te bieden.
De voorstelling wordt geproduceerd door het Nieuw Utrechts Toneel en je bent erbij voor 15 euro.
deze voorstelling maakt deel uit van het '75 jaar vrijheid'
programma van de gemeente Montfoort
Michiel Lieuwma speelt zijn voorstelling op het Oerol Festival Terschelling
maandag 4 mei 20.30 uur
direct na de officiële dodenherdenking in Linschoten
"DAAR WAS NIETS MENSELIJKS AAN"
het verhaal van oud-dorpsgenote Mieke van den Burger-Steensma (1924-2014)
verteld door haar dochter Jetske en de documentaire 'VROUWEN van RAVENSBRÜCK'
In 1943 wordt oud-dorpsgenote Mieke Steensma, een jonge apothekersassistente die een ondergedoken Joodse familie in Amsterdam hielp overleven, gearresteerd op haar werk. Via kamp Vught wordt ze in '44 overgeplaatst naar het vrouwen-kamp Ravensbrück, waar ze ontdekt dat dit concentratiekamp inderdaad zo gruwelijk is als de verhalen intussen al deden vermoeden. Net als haar kampgenotes spreekt ze na haar terugkeer aanvankelijk niet over wat haar is aangedaan, hoewel de herinneringen niet meer uit te wissen zijn. Een jaar later trouwt ze met huisarts Gert van den Burger. Ze beginnen samen een dokterspraktijk in de Dorpstraat van Linschoten en krijgen drie kinderen.
Eerst in begin jaren '80, als medegevangenen beginnen te vertellen en daarna vanaf 2000, als er verschillende projecten op scholen en instellingen starten, begint ook Mieke haar ervaringen onder woorden te brengen en reist zelfs terug naar de plaats van het kamp. Ze neemt in haar kielzog jonge Pabo-studenten mee die de geschiedenis immers levend moeten houden en doorgeven. In 2011 is Mieke één van de drie vrouwen die getuigt in de documentaire VROUWEN VAN RAVENSBRÜCK (30 min). Het is deze film die we op 4 mei 20.30 uur, na de officiële dodenherdenking op de brug en aan de Hoge Werf, samen gaan bekijken in De Wilde Weg.
We zijn heel blij dat Miekes dochter Jetske daar bij zal zijn. Zij kan ons nog meer dan de documentaire vertellen over haar moeder, over haar ervaringen in het verzet en de route die ze na Vught en Ravensbrück heeft afgelegd. Wat betekent zo'n bijzondere geschiedenis van een moeder voor haar gezin?
Oud-Linschotenaren zullen zich de geliefde huisarts van den Burger vast en zeker herinneren, maar nog niet eerder hebben we in het dorp de geschiedenis van zijn vrouw en daarmee van zijn gezin op deze wijze leren kennen en herdacht.
Georganiseerd door de Wilde Weg in samenwerking met de vereniging Oud-Linschoten (VOL)
toegang vrij